Lifestyle

Zó gebruik je kokosolie voor huid & haar

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 8, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Kokosolie voor de huid.

Heb jij al een pot kokosolie in je badkamer staan? Want deze olie is haast niet te missen in je beautyroutine. Dit natuurlijke goedje is namelijk perfect voor de verzorging van je huid én je haar. Wij leggen je uit hoe je deze natuurlijke olie gebruikt voor een stralende huid en glanzende lokken.

 

Wat is kokosolie?

Laten we eerst even kort kijken naar wat kokosolie – of kokosvet – precies is. Het is een olie die wordt gemaakt uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat witte gedeelte aan de binnenkant dus.

Bij kamertemperatuur wordt de olie hard en krijgt het een witte kleur. Verwarm je het? Dan gaat het smelten en wordt het doorzichtig. Je hoeft het trouwens niet superwarm te maken om het vloeibaar te krijgen. Even opwarmen tussen je handen en je bent klaar.

 

Kokosolie voor de huid

Kokosolie wordt vaak gebruikt voor een natuurlijke huidverzorging. De olie houdt je huid niet alleen soepel en gehydrateerd: het kan je huid ook nog eens beschermen [1]. Het heeft namelijk een ontstekingsremmend effect én kan je huid helpen te herstellen van zonlicht [2].

Misschien besef je het je niet, maar onze huid heeft het best zwaar te voorduren. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid zonlicht die het al heeft gezien. Vaak ook nog eens zonder zonnebrand. En natuurlijk helpen alle andere stoffen en temperaturen waar we mee in aanraking komen ook niet altijd mee.

En dat is waar kokosvet dus een uitkomst in kan bieden. Smeer regelmatig een dunne laag op je huid. Bijvoorbeeld na het douchen. Die warme straal werkt namelijk uitdrogend voor je huid. Masseer het vervolgens goed in. Zo krijg je een mooie huid.

Persoon smeert kokosolie op de huid.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Kokosolie voor je gezicht

De voordelen waar we net al over hadden werken natuurlijk ook voor de huid van je gezicht. Kokosvet is dan ook een prima alternatief voor gezichtscrème. En het is ook nog eens natuurlijk.

Maar kokosolie doet meer voor je huid dan alleen voeden, hydrateren en beschermen. Het blijkt namelijk ook nog eens te kunnen helpen tegen acne [3]. Dat komt door laurinezuur, een verzadigd vetzuur wat veel in deze natuurlijke olie zit.

Smeer dus ook regelmatig een dun laagje kokosvet op je gezicht. Doe dit wel spaarzaam, om een té vette huid te voorkomen. Bij de ene persoon trekt deze olie wat sneller in dan bij de ander. Duurt het bij jou even? Dan kan je het ook pas in de avond opsmeren. Zo geef je het lekker de tijd om rustig in te trekken.

Persoon smeert kokosolie op gezicht.

Kokosolie om je haar te groeien

We horen ook best vaak dat kokosvet je haar sneller laat groeien. Dat klopt niet helemaal, maar deze olie is wel ontzettend goed voor je lokken. Het zit zo:

Kokosolie laat je haar helaas niet op magische wijze sneller groeien. Maar het houdt het wel sterk en gezond. Daardoor krijg je minder snel gespleten punten en breekt je haar minder snel af. En op die manier helpt het dus zeker wel om je haar te laten groeien.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel haarverzorgingsproducten. Kokosvet heeft alleen een bijzonder voordeel: het trekt ook daadwerkelijk in [4]. Waar de meeste producten alleen een tijdelijke beschermlaag op je lokken aanbrengen, heeft deze natuurlijke olie echt een voedende werking.

Je kan het op twee manieren gebruiken. De eerste optie is om iedere avond voor je naar bed gaat een heel klein beetje olie in je puntjes te smeren. Overdag droogt je haar iets uit en door er olie in te smeren hydrateer je het weer. Dit werkt dus ideaal om droge puntjes te voorkomen.

Een andere optie is een haarmasker. Dan smeer je de olie door je hele haar en laat je het een tijdje intrekken. Daarna was je het er weer uit.

Hoelang moet je kokosolie in je haar laten?

Maar hoelang moet je kokosolie in je haar laten voor het beste effect? In principe zijn 20 minuten al voldoende. Wil je je haar écht een boost geven? Laat het dan een uur of 4 zitten. Je kan het ook een hele nacht laten intrekken. Vergeet dan niet even een handdoek om je kussen te doen.

Was de olie vervolgens uit met een milde shampoo. Bonustip: doe voor je de olie uitwast een beetje conditioner in je haar en laat dit 10 minuten zitten. Dat haalt vaak nét even dat extra beetje olie uit je haar zonder het uit te drogen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Steentjes op een schaaltje.

Kokosolie tegen eczeem

Ja hoor, kokosolie is echt een soort natuurlijk wondermiddel. Het kan namelijk ook nog eens helpen bij eczeem [5]. Door een beetje ervan op je huid te smeren kan het jeukende gevoel in je huid minder worden. Dit komt door de ontstekingsremmende werking die de olie heeft.

Of het voor jou ook werkt is natuurlijk wel een beetje uitproberen. Iedere huid is anders. Smeer jezelf dan ook niet gelijk helemaal in met kokosvet als je last hebt van eczeem en start met een klein stukje huid.

 

Kokosolie bij een droge huid

Heb je last van een hele droge huid? Dan kan kokosolie ook de uitkomst bieden [6]. Juist omdat het zo lekker vettig is, werkt het vaak beter en sneller dan veel andere huidproducten. Geef het even de tijd om echt goed in te trekken, dan is je huid al snel weer soepel en gehydrateerd.

Zeker bij een droge huid kan het inmasseren veel voordeel hebben. Door de tijd te nemen zorg je ervoor dat echt je hele huid bedekt is met olie. Op die manier geef je je huid ook even de tijd om de olie op te nemen.

 

Welke kokosolie is het beste voor je huid en haar?

Nu is het je misschien al wel eens opgevallen hoe vreselijk veel soorten kokosvet er zijn. We know, superverwarrend. Niet alle soorten zijn ook even goed.

Het beste kan je op zoek naar een extra vierge variant. ‘Extra vierge’ wil namelijk zeggen dat de olie zo min mogelijk behandeld is. Dan heb je dus de meest natuurlijke variant.

Kokosolie om haren te groeien.

Waar je kokosolie nog meer voor kan gebruiken

Wist je trouwens dat je kokosolie voor nog veel meer dingen kan gebruiken? De meest bekende manier is misschien wel om het te gebruiken in je eten. Misschien heb je het daar zelfs al voor in je kast staan.

Maar kokosvet is ook handig voor nog meer dingen in je beautyroutine. Het is namelijk ook een hele goede make-up remover. Verwarm hiervoor een klein beetje olie in je handen en wrijf het vervolgens over de make-up die je wil verwijderen. Ga er met een watje overheen en je bent klaar! Dit is een heel zacht en voedzaam alternatief. Ideaal om je huid mooi en gezond te houden.

Ook kan je kokosvet trouwens heel erg goed gebruiken als handcrème of nagelriemolie. Als je de olie al op de rest van je huid smeert, pak je je handen natuurlijk automatisch mee.

De laatste verrassende toepassing is als massageolie. Dit is natuurlijk helemaal ideaal, omdat het na je ontspannende massage lekker in kan trekken in je huid. Dan hoef je vervolgens niet ook nog eens te smeren.

 

Wat je dus moet weten over kokosolie

Kokosvet mag eigenlijk niet missen in je badkamerkastje. Het is namelijk ontzettend goed voor je huid én je haar. Daarnaast kan je het voor nog veel meer handige dingen gebruiken.

Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit dus hét moment om een pot kokosolie in huis te halen. Je huid en haar zullen je heel erg dankbaar zijn.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Skin Support formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences, 19(1), 70. https://doi.org/10.3390/ijms19010070

[2] Varma, S., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., Dilip, N., Raghuraman, M., Pavan, K., Rafiq, M., & Paramesh, R. (2018). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 9(1), 5–14. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.06.012

[3] Yang, D., Pornpattananangkul, D., Nakatsuji, T., Chan, M. D., Carson, D. A., Huang, C. M., & Zhang, L. (2009). The antimicrobial activity of liposomal lauric acids against Propionibacterium acnes. Biomaterials, 30(30), 6035–6040. https://doi.org/10.1016/j.biomaterials.2009.07.033

[4] Keis, K., Persaud, D., Kamath, Y. K., & Rele, A. S. (2006). Investigation of penetration abilities of various oils into human hair fibers. International Journal of Cosmetic Science, 28(1), 78. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2006.00304_4.x

[5] Evangelista, M. T. P., Abad-Casintahan, F., & Lopez-Villafuerte, L. (2013). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial. International Journal of Dermatology, 53(1), 100–108. https://doi.org/10.1111/ijd.12339

[6] Bielfeldt, S., Blaak, J., Laing, S., Schleißinger, M., Theiss, C., Kp, W., & Staib, P. (2019). Deposition of plant lipids after single application of a lip care product determined by confocal Raman spectroscopy, corneometry and transepidermal water‐loss. International Journal of Cosmetic Science, 41(3), 281–291. https://doi.org/10.1111/ics.12533

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 8 februari 2024.

 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending