Lifestyle

10.000 stappen per dag: voordelen en tips

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 24, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Twee personen die bezig zijn met het zetten van 10000 stappen.

Veel van ons zouden wel wat actiever willen zijn. Een van de makkelijkste manieren om dat te doen is door te wandelen. Je hebt vast wel eens gehoord dat we 10.000 stappen per dag zouden moeten zetten. Maar waarom dan? En hoe zorg je dat je die 10.000 stappen haalt?  

Dit zijn de voordelen van 10.000 stappen per dag

Wil je gezond afvallen? 10.000 stappen per dag zetten is hier een simpele, effectieve manier voor [1]. Daarmee verbrand je namelijk al gauw 300 – 400 calorieën. Zeker als je normaal gesproken niet zo veel loopt, zal je al snel resultaat zien van de extra meters die je maakt.  

Maar niet alleen om af te vallen zijn die stappen een mooi doel. Het is verder ook gewoon een perfecte manier om je lichaam gezond en vitaal te houden.  

We zouden elke week sowieso minstens 150 minuten moeten bewegen voor onze gezondheid. De tijd dat je bezig bent met zetten van stappen telt hier natuurlijk ook al aan mee. En het is ook nog eens goed voor je bloeddruk om elke dag 10.000 stappen te zetten [2].  

10 tips om 10.000 stappen per dag te zetten

Wil je de uitdaging aangaan? Dan hebben wij 10 tips voor je om het makkelijker te maken. Onthoud vooral: alle beetjes tellen mee.  

1. Onderneem een activiteit waarbij je veel stappen zet

Deze tip klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar je kan er dus iets heel leuks van maken. In plaats van jezelf te verplichten om eindeloos door je eigen wijk te wandelen kan je namelijk ook iets gaan ondernemen om je 10.000 stappen te halen.  

Het hoeft helemaal geen specifieke wandel-activiteit te zijn. Ga bijvoorbeeld eens een dagje een stad bezoeken, of ga naar dat museum wat al maanden op je planning staat. Je zal zien dat je aantal stappen dan al heel snel oploopt.  

Agenda waar een activiteit in wordt gepland om 10.000 stappen te zetten.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

2. Streep het af op je kalender als je 10.000 stappen hebt gehaald

Niets geeft een beter gevoel dat het afstrepen van een doel wat je hebt behaald. Een fysieke kalender kan hier dus superleuk voor zijn. Heb je vandaag je 10.000 stappen gezet? Dan kan je een groot kruis zetten op je kalender. Hoe meer dagen je hebt kunnen afstrepen, hoe gemotiveerder je zal raken om je doel vaker te halen.

3. Luister naar een podcast tijdens het wandelen

Heb je een podcast waar je graag naar luistert? Ideaal. Zet deze lekker op tijdens je wandeling en de tijd vliegt voorbij. Dit kan trouwens ook het perfecte moment zijn om eens een nieuwe podcast te proberen.  

4. Drink meer water

Meer water? We hadden het toch over meer stappen? Klopt, maar de twee kunnen heel goed samengaan. Als je namelijk meer water drinkt op een dag ben je ook gelijk genoodzaakt om meer te lopen. Zowel die extra tripjes naar de kraan als naar het toilet tellen mee aan je stappen.

5. Verdeel die 10.000 stappen over meerdere wandelingen

Je hoeft al die stappen écht niet in een enkele wandeling te zetten. Sterker nog: door ze over de dag te verdelen, wordt het makkelijker om je doel te halen. Een paar kortere wandelingen per dag tellen al gauw op.  

6. Loop een rondje tijdens de lunch

Loop jij al een rondje tijdens of na de lunch? Die wandeling breekt niet alleen je werkdag lekker op, het helpt je ook om je dagelijkse stappendoel makkelijker te bereiken. En het is ook nog eens gezellig om even met je collega’s te kunnen kletsen.

Wandelen met collega's om 10000 stappen te zetten.

7. Leg spullen die je gebruikt hebt gelijk weer terug op hun plek

Heb je iets gebruikt? Leg het gelijk weer terug op zijn plek. Vaak is het lekker makkelijk om iets wat naar boven toe moet op de trap te leggen voor later. Dan hoef je er niet extra voor te lopen. Maar probeer dat eens niet te doen en ruim je spulletjes gelijk op. Zo hou je je huis lekker opgeruimd én haal je makkelijker die 10.000 stappen.  

8. Maak 10.000 stappen een gezamenlijk doel

Een persoonlijk doel is leuk, maar een gezamenlijk doel is misschien wel nóg leuker. Kijk dus eens of je iemand in je omgeving kan vinden die in is voor deze challenge. Dan kunnen jullie gezellig samen wandelen en elkaar aansporen om jullie doel te behalen.

9. Pak de trap om dichter bij je 10.000 stappen te komen  

Geef maar toe: als er ergens een lift is, is het toch wel erg verleidelijk om die te pakken. Maar ook stappen die je op de trap zet tellen natuurlijk mee. Vaak is de trap ook nog eens sneller omdat je niet hoeft te wachten.  

10. Parkeer verder weg

Als je deze tip toepast heb je meerdere voordelen te pakken: je zet meer stappen én je kan kosten besparen. Is het betaald parkeren bij je eindbestemming? Parkeer een eindje verderop. Zo kom je sneller aan je stappen en scheelt het je parkeerkosten. Oh en je bespaart natuurlijk ook weer wat brandstof. Pluspunten genoeg dus.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Schneider, P., Bassett, D. R., Thompson, D. L., Pronk, N. P., & Bielak, K. M. (2006). Effects of a 10,000 Steps per Day Goal in Overweight Adults. American Journal of Health Promotion, 21(2), 85–89. https://doi.org/10.4278/0890-1171-21.2.85  

[2] Soroush, A., Ananian, C. D., Ainsworth, B. E., Belyea, M., Poortvliet, E., Swan, P. D., Walker, J., & Yngve, A. (2013). Effects of a 6-Month Walking Study on Blood Pressure and Cardiorespiratory Fitness in U.S. and Swedish Adults: ASUKI Step Study. Asian Journal of Sports Medicine, 4(2). https://doi.org/10.5812/asjsm.34492  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending