Voeding

Wat zijn elektrolyten en hoe hou je ze in balans?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
June 2, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon drinkt drankje met elektrolyten om elektrolytenbalans aan te vullen

Het woord ‘elektrolytenbalans’ is ineens een populair begrip. Zeker als je een fanatiek sporter bent heb je er vast wel eens van gehoord. Nu vraag je je misschien af wat elektrolyten zijn en waarom je ze dan in balans zou moeten houden.  

Wat zijn elektrolyten?

‘Elektrolyten’ klinkt misschien als een lastig woord. Maar dat valt allemaal wel mee: het zijn namelijk gewoon mineralen. Die haal je uit je voeding.  

Je lichaam slaat die mineralen vervolgens op in vloeistoffen: in je bloed, zweet en urine. Fun fact: elektrolyten die zijn opgelost in water geleiden elektriciteit, vandaar die gekke naam.

Er zijn verschillende elektrolyten die we nodig hebben. Een aantal belangrijke zijn natrium, kalium, calcium en magnesium. Misschien komen sommige van die namen je al wel bekend voor.  

Waarvoor is je elektrolytenbalans belangrijk?

Nu weet je wat elektrolyten zijn. Maar wat doen ze dan precies? Eigenlijk best wel veel. Ze zijn dus niet voor niets zo populair.  

Elektrolyten regelen onder andere de vochtbalans in je lichaam, zorgen dat je spieren kunnen samentrekken [1] en dat je zenuwen werken zoals ze zouden moeten [2]. Allemaal dingen die erg belangrijk zijn voor je lijf om goed te kunnen functioneren.  

Als die belangrijke elektrolytenbalans verstoord raakt werken deze dingen dus niet meer zoals ze horen te doen. Daar kan je veel last van krijgen.  

Persoon met verstoorde elektrolytenbalans

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Waar zitten elektrolyten dan eigenlijk in?

Misschien ken je het woord ‘elektrolyten’ wel omdat je het op een sportdrankje hebt zien staan. Mogelijk ben je daardoor zelfs op deze blog terechtgekomen.

Hoewel elektrolyten dus populair zijn in de sportwereld, vind je ze in veel meer dingen terug dan alleen in sportvoeding. Sterker nog: je kan ze misschien nog wel makkelijker uit je normale voeding halen. Je vindt de verschillende elektrolyten namelijk in een hele hoop producten. Opties genoeg voor iedereen dus.

We hebben wat voorbeeldjes op een rij gezet om je een idee te geven hoe je aan verschillende elektrolyten kan komen.  

Natrium

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om elektrolyten binnen te krijgen. Zo krijgen veel van ons al een hoop natrium binnen met wat we eten.  

Natrium zit namelijk gewoon in keukenzout. Dat doen we zelf over ons eten, maar het wordt vaak ook al aan voeding toegevoegd in de fabriek voor extra smaak.  

Kalium

Ook kalium vind je in veel voeding terug. Als je dierlijke producten, brood, aardappelen, groente en fruit eet, krijg je deze elektrolyt ongemerkt al binnen. Een gevarieerd dieet is sowieso gezond, maar helpt je dus ook aan je nodige elektrolyten.  

Calcium

Calcium klinkt je misschien wel bekend. Meestal wordt het in verband gebracht met je botten of gebit. En het is dus ook een belangrijke elektrolyt. Calcium zit vooral in melkproducten, daar kennen de meesten het dan ook van. Maar ook uit graanproducten kan je deze elektrolyt halen.  

Magnesium

De laatste elektrolyt die we nog even willen benoemen is magnesium. Dit stofje vind je in heel veel verschillende voedingsmiddelen terug, dus hij is haast niet te missen.  

Je kan bijvoorbeeld kiezen uit granen, spinazie, noten, peulvruchten, vis, melk, aardappelen en pure chocolade om magnesium binnen te krijgen.

Voeding met elektrolyten om de elektrolytenbalans aan te vullen.

Hoe verlies je elektrolyten?

Als je vocht verliest, raak je automatisch elektrolyten kwijt. Die zijn immers in dat vocht opgelost. Tijdens het sporten is dat bijvoorbeeld het geval. En daardoor kan je minder goed presteren als je veel hebt gezweet.  

Het uitzweten van elektrolyten kan zelfs zorgen voor kramp in je spieren [3]. Daarom is het vooral als je veel sport belangrijk dat je voldoende elektrolyten in je lijf hebt.  

Ook na het sporten kan je het beste water drinken en voeding eten waar elektrolyten in zitten om de boel weer in balans te brengen [4].

Het voordeel van magnesium voor je elektrolytenbalans

Zoals we al hebben verteld is magnesium één van de elektrolyten die je lichaam nodig heeft. Maar dit mineraal speelt een extra bijzondere rol. Magnesium werkt namelijk samen met andere elektrolyten [5] en helpt daarmee bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Yu-Yahiro, J. A. (1994). Electrolytes and their relationship to normal and abnormal muscle function. Orthopaedic Nursing, 13(5), 38–40. https://doi.org/10.1097/00006416-199409000-00008

[2] Diringer, M. N. (2017). Neurologic manifestations of major electrolyte abnormalities. In Handbook of Clinical Neurology (pp. 705–713). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/b978-0-444-63599-0.00038-7  

[3] Bergeron, M. F. (2008). Muscle cramps during exercise-is it fatigue or electrolyte deficit? Current Sports Medicine Reports, 7(4), S50–S55. https://doi.org/10.1249/jsr.0b013e31817f476a  

[4] Maughan, R. J., Leiper, J. B., & Shirreffs, S. M. (1996). Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of food and fluid intake. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 73(3–4), 317–325. https://doi.org/10.1007/bf02425493  

[5] Rude, R. K. (1989). Physiology of magnesium metabolism and the important role of magnesium in potassium deficiency. American Journal of Cardiology, 63(14), G31–G34. https://doi.org/10.1016/0002-9149(89)90216-6  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending