Je hebt vast wel eens van magnesium gehoord. Het is namelijk superbelangrijk voor je gezondheid. Maar waarom dan precies? Nou, eigenlijk om meerdere redenen. In deze blog leggen we je uit wat magnesium allemaal voor je lichaam doet en hoe je er genoeg van binnenkrijgt.
Wat is magnesium eigenlijk?
Magnesium is een mineraal wat je nodig hebt voor je gezondheid. Eigenlijk zijn mineralen in die zin te vergelijken met vitaminen. Het zijn voedingsstoffen die je nodig hebt om vitaal te blijven.
Het grootste verschil is alleen dat mensen vaak wél op hun vitamine inname letten, maar niet naar hun inname van mineralen kijken. En dat terwijl je beide even hard nodig hebt. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus moet je het uit je voeding halen.
Voordelen van magnesium
Iedere keer dat je magnesium binnenkrijgt, maak je je lichaam blij. Je kan er namelijk veel verschillende voordelen uit halen. Het mineraal speelt bijvoorbeeld een rol bij deze vijf dingen:
1. Magnesium draagt bij aan concentratie
Onze aandachtsspanne wordt steeds korter. Met al die afleidingen in onze omgeving (zoals je telefoon) worden we maar al te snel uit onze concentratie getrokken. Fun fact: de gemiddelde persoon die achter een computer werkt, heeft een focustijd van maar 40 seconden [1]. Bizar eigenlijk, toch?
Dat die telefoons een probleem zijn weten we stiekem wel.Gelukkig zijn er ook dingen die onze concentratie juist verbeteren. Anders zou het toch wel erg lastig worden om te kunnen werken of leren. Magnesium is éénvan die dingen die goed zijn voor het concentratievermogen en voor leerprestaties [2].
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
2. Het behoud van sterke botten
Toen je klein was hebben je ouders je vast verteld dat je melk moet drinken voor sterke botten. Nou klopt dat wel, maar daar komt nog meer bij kijken. Er zijn namelijk verschillende mineralen die bijdragen aan de instandhouding van je botten. Magnesium draagt hier ook aan bij [3].
50 tot 60% van het magnesium wat je in je lichaam hebt zit dan ook in je botten en tanden [4]. Dat geeft wel aan wat het belang van magnesium voor de samenstelling van je botten is.
3. Ondersteuning van het energieniveau
Gaaaaap. Ons energieniveau, hét ding waar veel mensen ontevreden over zijn. En dat terwijl je lichaam altijd zo hard werkt om het op peil te houden! Dat doet het zoals je natuurlijk wel weet terwijl je slaapt. Daarom is een goede nachtrust ook zo belangrijk. Maar ook wanneer je wakker bent komt je lichaam aan energie. Overdag haalt het zijn energie onder andere uit je voeding. En daar helpt magnesium bij.
4. Magnesium is goed voor de spieren
Wie actief aan het sporten is, heeft dit vast en zeker al wel eens gehoord. Net zoals in je botten zit ook in je spieren veel magnesium. Want je raadt het al: magnesium is ook belangrijk voor de spierfunctie [5]. Tijdens het sporten verlies je trouwens ook veel magnesium door je zweet. Daarom letten vooral mensen die hard bezig zijn met sporten vaak extra op hun magnesiuminname.
5. Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans
Heb je al eens gehoord van die trend om in de ochtend zout water te drinken? Niet het lekkerste drankje om je dag mee te beginnen, maar er zit natuurlijk een gedachte achter. Door een beetje zout aan je water toe te voegen vul je namelijk de elektrolyten in je lichaam aan. Simpel gezegd zijn dat gewoon de zouten die je lichaam nodig heeft. Het is erg belangrijk voor je gezondheid dat je een goede elektrolytenbalans hebt.
Supergoed als je zorgt dat je genoeg elektrolyten binnenkrijgt, maar zorg er dus ook voor dat deze in balans blijven. En ook daar draagt magnesium aan bij, omdat het samenwerkt met andere elektrolyten [6]. Zo helpt het bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.
Waar zit magnesium in?
Je moet magnesium dus uit je voeding halen. Gelukkig vind je het in veel verschillende voedingsmiddelen. Magnesium zit bijvoorbeeld in granen, spinazie, noten, peulvruchten, vis, melk, aardappelen en pure chocolade. Keuze genoeg dus. Je kunt er ook voor kiezen om magnesium in te nemen als supplement.
Hoeveel magnesium heb je per dag nodig?
Volgens het Voedingscentrum hebben mannen per dag 350 milligram magnesium nodig. Vrouwen iets minder; voor hen wordt 300 milligram aanbevolen.
Wat je dus moet weten over magnesium
Magnesium is een mineraal wat betrokken is bij veel dingen die je lichaam doet. Het is belangrijk voor je energie, concentratie, botten, spieren en elektrolytenbalans. Gelukkig zit het in veel verschillende voedingsmiddelen en zijn er ook magnesiumsupplementen te vinden. Je hoeft dus nooit magnesium tekort te komen.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Mark, G., Iqbal, S. T., Czerwinski, M., Johns, P., & Sano, A. (2016). Neurotics can’t focus: An in situ study of online multitasking in the workplace. Proceedings of the 2016 CHI conference on human factors in computing systems (pp. 1739–1744). https://doi.org/10.1145/2858036.2858202
[2] Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L. J., Huang, C. C., Zhang, L., Li, B., Zhao, X., Govindarajan, A., Zhao, M., Zhuo, M., Tonegawa, S.,& Liu, G. (2010). Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron, 65(2), 165–177. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.12.026
[3] Rondanelli, M., Faliva, M. A., Tartara, A., Gasparri, C., Perna, S., Infantino, V., Riva, A., Petrangolini, G., & Peroni, G. (2021). An update on magnesium and bone health. Biometals, 34(4), 715–736. https://doi.org/10.1007/s10534-021-00305-0
[4] De Baaij, J. H. F., Hoenderop, J. G. J., & Bindels, R. J. M. (2015). Magnesium in man: Implications for health and disease. Physiological Reviews, 95(1), 1–46. https://doi.org/10.1152/physrev.00012.2014
[5] Carvil, P., & Cronin, J. B. (2010). Magnesium and implications on muscle function. Strength and Conditioning Journal, 32(1), 48–54. https://doi.org/10.1519/ssc.0b013e3181c16cdc
[6] Rude, R. K. (1989). Physiology of magnesium metabolism and the important role of magnesium in potassium deficiency. American Journal of Cardiology, 63(14), G31–G34. https://doi.org/10.1016/0002-9149(89)90216-6
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024