Vitamines

Is er een verschil tussen vitamine D en D3?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 25, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon in de zon

Er zijn zó veel verschillende vitamines. Niet zo gek dat je af en toe niet meer weet hoe dat allemaal zit. Daarom gaan wij het makkelijker voor je maken. In deze blog kijken we naar het verschil tussen vitamine D en D3. Ook vertellen we je hoe je aan de nodige D-vitamines kan komen.

 

Het verschil tussen vitamine D en D3

Vitamine D en D3 zijn eigenlijk hetzelfde. Vitamine D is de algemene naam voor alle vijf de D-vitamines: D1, D2, D3, D4 en D5. Vitamine D3 is dus altijd vitamine D. Maar let op, niet alle vitamine D is per se D3. Als we de zon in gaan, maakt onze huid vitamine D3 aan. Dat is de dierlijke variant.

Van alle vijf de D-vitamines zijn er twee belangrijk voor mensen: vitamine D2 en D3. Op deze twee soorten gaan we zo dan ook wat dieper in.

Fun fact: wist je dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is? Het is eigenlijk eerder een hormoon [1]. We noemen het alleen wel nog steeds een vitamine.

 

Wat is vitamine D2?

Laten we beginnen bij vitamine D2 – ook wel bekend als ergocalciferol. Want wat is dat nou precies? We hadden net al verklapt dat D3 de dierlijke variant is van de D-familie. En D2 is precies het tegenovergestelde: dat is de plantaardige vorm.

Vitamine D2 wordt dus gemaakt door planten. En dat gebeurt eigenlijk op dezelfde manier als bij ons mensen. Bepaalde planten maken namelijk ook D-vitamines aan als ze zonnestralen zien [2].  

Omdat dit lid van de D-vitaminefamilie van planten komt, is het populair onder vegetariërs en veganisten.

Viteezy verpakking met vitamine D

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 – of cholecalciferol – is dus de dierlijke variant van de D-vitamines. En het is ook de soort die wij zelf aanmaken als we in contact komen met die oh zo heerlijke zonnestralen.

Natuurlijk zijn wij niet de enige dieren die deze vitamine aanmaken. Andere dieren zoals koeien en vissen kunnen dit ook [3].

 

Wat is beter: vitamine D2 of D3?

Ons lichaam wordt blij van zowel vitamine D2 als D3. Het is alleen wel zo dat we vitamine D3 beter op kunnen nemen [4]. Ook kunnen we deze vorm beter opslaan om later te gebruiken. Dat komt doordat vitamine D2 geen lichaamseigen stof is.

 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D2 en D3 zijn dus de plantaardige en dierlijke variant van vitamine D. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt? Dat kan je doen met je voeding, blootstelling aan zonlicht of het gebruik van supplementen [5,6]. 

 

Vitamine D van de zon

Dit is waarschijnlijk wel de bekendste bron van vitamine D: zonlicht. Nu krijgen we dit stofje niet direct van de zon. Maar op het moment dat onze huid zonnestralen ziet, maakt het dus wel vitamine D3 aan.

Belangrijk is daarvoor wel dat de zonnestralen op je blote huid vallen. Als je in de zon zit, maar je huid helemaal bedekt is met kleding, gebeurt er niet zo veel.

Ook moet de intensiteit van het zonlicht hoog genoeg zijn. Is het een bewolkte dag? Dan maakt je lichaam veel minder vitamine D aan dan op dagen dat het lekker zonnig is.

Zonnestralen

Vitamine D uit voeding

Dan komen we nu op een wat minder bekende bron van vitamine D: je voeding. Hier kan je dus ook een deel van de nodige vitamine D uit halen. Zeker in de winter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dingen eet waar dit stofje in zit. Je vindt D2 en D3 in verschillende voedingsmiddelen.

Vitamine D2 vind je dus terug in plantaardige voeding. Het zit in paddenstoelen, zoals champignons, portobello en shiitake.

Vitamine D3 zit voornamelijk in dierlijke producten. De beste bron van deze vitamine is vette vis, zoals zalm, haring en sardines. Je vindt het ook in kleinere hoeveelheden terug in eieren en vlees.

 

Vitamine D supplementen

En dan nog de laatste bron van vitamine D: supplementen. Voor mensen die weinig in de zon komen en niet veel voeding eten met vitamine D is dit een alternatief. Onze formulering bevat 75 mcg pure vitamine D3 van hoogwaardige kwaliteit.

 

Dit is dus het verschil tussen vitamine D en D3

In principe is er geen verschil tussen vitamine D en D3. Tussen vitamine D2 en D3 zit dan weer wél een verschil. De een is namelijk plantaardig en de ander dierlijk. De dierlijke variant maken wij zelf ook aan als we in de zon komen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamine D

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Ravichandran, S., Çiçek, H., Duyuran, R., & Sri, R. M. M. (2023). Biochemistry and metabolism of vitamin D. International Journal of Clinical Biochemistry and Research, 10(1), 28–36. https://doi.org/10.18231/j.ijcbr.2023.005 

[2] Salemi, S., Saedisomeolia, A., Azimi, F., Zolfigol, S., Mohajerani, E., Mohammadi, M., & Yaseri, M. (2021). Optimizing the production of vitamin D in white button mushrooms (Agaricus bisporus) using ultraviolet radiation and measurement of its stability. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie/Food Science & Technology, 137, 110401. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110401 

[3] Ovesen, L., Brot, C., & Jakobsen, J. (2003). Food contents and biological activity of 25-Hydroxyvitamin D: a vitamin D metabolite to be reckoned with? Annals of Nutrition & Metabolism, 47(3–4), 107–113. https://doi.org/10.1159/000070031 

[4] Heaney, R. P., Recker, R. R., Grote, J., Horst, R. L., & Armas, L. (2011). Vitamin D3 is more potent than vitamin D2 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 96(3), E447–E452. https://doi.org/10.1210/jc.2010-2230 

[5] Kumar, G. T., Chugh, R., & Eggersdorfer, M. (2015). Poor vitamin D status in healthy populations in India: A review of current evidence. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 85(3–4), 185–201. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000228 

[6] Khayyatzadeh, S. S., Bagherniya, M., Abdollahi, Z., Ferns, G. A., & Ghayour‐Mobarhan, M. (2019). What is the best solution to manage vitamin D deficiency? IUBMB Life, 71(9), 1190–1191. https://doi.org/10.1002/iub.2038 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 23 april 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
VitaminesIs er een verschil tussen vitamine D en D3?

Er zijn een hoop verschillende D-vitamines. Maar wat is nou het verschil tussen vitamine D en D3? Je leest het hier!

Joy van Haelen

April 25, 2024

VitaminesWat vitamine C doet voor je gezondheid

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Je vindt vitamine C vooral in groente en fruit.

Joy van Haelen

April 10, 2024

VitaminesGoede vitamines voor geheugen en concentratie

Soms kunnen we wel eens een brein boost gebruiken. Lees hier wat de rol is van vitamines bij geheugen en concentratie.

Joy van Haelen

February 13, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending