Lifestyle

Intermittent fasting: is het de hype waard?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 22, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon die aan intermittent fasting doet is aan het koken.

Een hype die je tegenwoordig overal hoort: intermittent fasting. Of het nu je buurman is die er 10 kilo mee is afgevallen, of je vriendin die erbij zweert omdat ze nog nooit zó gezond is geweest. Benieuwd wat intermittent fasting nu eigenlijk is? Lees verder en kom achter de ins en outs van deze trend.

 

Wat is intermittent fasting?

Oké, eerst even de basis. ‘Intermittent fasting’ is de Engelse term voor periodiek vasten. Dit is precies zoals het kinkt: bepaalde periodes niet eten. Meestal doe je dat binnen een bepaald tijdslot van de dag. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om enkele dagen van de week te vasten. Die andere periodes kan je in principe eten wat je wil.

Vrij simpel dus: er is maar één ding waar je rekening mee hoeft te houden, en dat is de klok. In de uren dat je aan het vasten bent mag je trouwens wel gewoon drinken. Zo lang er maar geen energie (calorieën) in zit. Kies dus voor water, thee, of zwarte koffie.

Koffie drinken tijdens het vasten.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Eten zoals de mens van vroeger

Intermittent fasting lijkt op de manier waarop mensen vroeger aten. We hebben het onszelf nu natuurlijk heel erg makkelijk gemaakt. Overal zitten supermarkten en ook in huis hebben we meestal wel een voorraadje aan eten. Gelukkig maar, want stel jeeens voor dat je elke dag buiten voedsel zou moeten zoeken of zou moeten jagen voor elke maaltijd!

Vroeger deden mensen dat wel. De ene dag was eten vinden makkelijk en de andere dag hadden ze niets. En daar is ons lichaam ook op gemaakt. Al snacken we tegenwoordig van ’s ochtends tot ‘s avonds, we kunnen prima lange periodes zonder voedsel. Een deel van de energie uit onze voeding slaan we namelijk op voor later.

 

Wat er in je lichaam gebeurt tijdens het vasten

Hoe werkt dat opslaan van energie dan? Na het eten stijgt je bloedsuikerwaarde. Als reactie daarop maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Veel mensen zien dit hormoon als een boosdoener die je alleen maar dik maakt, maar dat is het helemaal niet. Het is namelijk erg belangrijk voor je energie.

Insuline zorgt er voor dat de energie die je binnenkrijgt via je voeding kan worden opgeslagen. Dat gebeurt in je lever, spieren en lichaamsvet. Wanneer je vervolgens niet eet, gaat je lichaam weer energie halen uit deze opslag. Dit is dus wat er gebeurt in de periodes dat je aan het vasten bent. Best knap wat je lijf allemaal kan doen om te blijven werken zonder eten eigenlijk.

 

De voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting heeft twee belangrijke voordelen: het kan je helpen met afvallen en het zorgt ervoor dat je lichaam van binnenuit kan worden opgeruimd. Dus voor wie slanker of gezonder wil worden kan deze manier van eten handig zijn.

 

Intermittent fasting om af te vallen

De meeste mensen die je hoort over intermittent fasting vertellen je waarschijnlijk dat het je helpt bij het afvallen. En dat kan het ook zeker! Zoals we net hebben uitgelegd zet je lichaam tijdens je vast onder andere lichaamsvet om in energie. Simpel gezegd: wanneer je vast, verbrand je vet [1].

Ook heb je minder tijd tussen je maaltijden in, dus eet je al gauw kleinere hoeveelheden [2]. Misschien ken je het wel: die stress die je bij een standaard dieet hebt om niet over je calorieën heen te gaan. Maar als je minder vaak eet, hoef je je daar dus veel minder druk om te maken. Intermittent fasting is dus een minder stressvolle manier van afvallen.  

Kies je voor een intermittent fasting schema waarin je bepaalde uren van de dag vast in plaats van volledige dagen van de week? Dan krijg je waarschijnlijk binnen een paar weken ook nog eens een ritme, waardoor je minder last hebt van een hongergevoel [3]. Ideaal voor wie wilt afvallen zonder een buik die de hele tijd knort.  

Maaltijd die wordt gegeten bij intermittent fasting.

De grote schoonmaak van je lichaam

Het gaat zeker niet alleen om gewicht verliezen. Intermittent fasting doet nog meer met je gezondheid.

Je lichaam is eigenlijk altijd bezig met óf voedsel verteren óf het opruimen van afvalstoffen. Beide dingen tegelijk kan niet, dat kost te veel energie. Als je een periode vast, gaat je lichaam dus pas bezig met afvalstoffen verwerken [4]. Super belangrijk natuurlijk.

Maar door de manier waarop veel mensen tegenwoordig eten kunnen we die afvalstoffen niet vaak genoeg meer opruimen. Je lichaam is namelijk al de hele dag druk met eten verteren.

Als je je huis nooit op zou ruimen zou je je er ook niet lekker in voelen, toch? In je lichaam is het net zo. Plan dus periodes in waarin je vast om je lijf de tijd te geven zichzelf op te ruimen. Dan voel je je stukken beter.

 

Wanneer moet je dan vasten?

Er zijn heel veel verschillende schema’s die je kan aanhouden als je intermittent fasting wil proberen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 

16/8: deze methode is de makkelijkste en meest populaire. Hierbij eet je 8 uur per dag en vast je voor de andere 16 uur. Het voordeel is dat dit elke dag hetzelfde is en je er dus na een tijdje niet meer echt over na hoeft te denken. En als je bijvoorbeeld eet van 12 tot 8, hoef je ook geen gezellige lunches of diners over te slaan. Voor degenen die moeite hebben met ontbijten is deze periode van eten ideaal, want als je je ontbijt overslaat ben je er al bijna.

5:2: ook dit schema zie je vaak terugkomen. In plaats van bepaalde uren waarin je eet, is dit schema opgedeeld in dagen. Elke week eet je vijf dagen zoals je altijd doet, de andere twee vast je. Kies dan wel voor twee dagen waarop je het minst actief bent. Deze mogen elkaar trouwens niet opvolgen. Op deze dagen eet je ongeveer 25% van wat je normaal eet. Dat is voor mannen zo’n 600 calorieën per dag en voor vrouwen 500.

ADF: dit staat voor ‘alternate-day fasting’ en betekent dat je de ene dag vast en de volgende dag weer gewoon normaal eet. Ook hier kan je op de dagen dat je vast proberen onder die 25% van je normale calorie inname te blijven.

Je hoeft trouwens echt niet in één keer je hele levensstijl om te gooien. Bouw de periodes waarin je vast rustig op, dan wen je er langzaam aan. Zo hou je het ook makkelijker vol.  

 

Intermittent fasting in het kort

Intermittent fasting kan je niet alleen helpen met afvallen, het is ook goed voor je gezondheid. Logisch, want je eet eigenlijk zoals voor je lichaam is bedoeld. De hype er omheen is dan ook zeker terecht. Er zijn verschillende schema’s om aan te houden als je wilt intermittent fasten, dus er is voor iedereen wel een geschikte optie.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1]   Heilbronn, L. K., Smith, S. M., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 69–73. https://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.69

[2]   Tinsley, G. M., & LaBounty, P. (2015). Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition Reviews, 73(10), 661–674. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv041

[3]   Horne, B. D., Muhlestein, J. B. & Anderson, J. L. (2015). Health effects of intermittent fasting: hormesis or harm? A systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(2), 464-470. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.109553

[4]  De Cabo, R., & Mattson, M. P. (2019). Effects of intermittent fasting on health, aging, and disease. The New England Journal of Medicine, 381(26), 2541–2551. https://doi.org/10.1056/nejmra1905136

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending