Lifestyle

Haaruitval: zo ga je dunner wordend haar tegen!

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 6, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon met haaruitval

Er blijven iedere dag steeds meer lokken in je borstel achter. Of je voelt gewoon dat je haarbos steeds dunner wordt. Haaruitval kan best even schrikken zijn. Gelukkig is de oorzaak vaak vrij makkelijk te achterhalen. Meestal kan je hier zelf ook iets aan doen. In deze blog leggen we je uit hoe je dunner wordend haar tegengaat.

 

Hoeveel haren verlies je per dag?

Dat je na het kammen een aardige hoeveelheid haren op de grond vindt is niet zo gek. We verliezen namelijk allemaal iedere dag een bepaalde hoeveelheid haar. Maar hoeveel per dag is dan eigenlijk normaal?

Gemiddeld verlies je dagelijks 60 tot 100 haren [1]. Best wel veel dus. Je hoeft je dan ook niet gelijk zorgen te maken als je weer een plukje tegenkomt in je borstel of doucheputje.

Merk je dat je toch echt wel veel meer haren verliest dan dat? Dan kan het goed zijn om eens te gaan kijken naar een mogelijke oorzaak van je haaruitval.

 

Mogelijke oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende is misschien wel leeftijd. Maar ook stress, een gebrekkig dieet, verkeerde haarstyling, ongezonde hoofdhuid en je hormonen kunnen een rol spelen.

We gaan even wat beter kijken naar al deze mogelijke boosdoeners. Zo kunnen we straks de meest geschikte oplossing kiezen.

Haarproducten

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Leeftijd

Leeftijd. Dat is misschien wel de meest bekende oorzaak van veel haaruitval [2]. Bij mannen zien we dit vaak als een heel normaal onderdeel van het ouder worden. Maar bij vrouwen hebben we het hier veel minder over.

Hoewel mannen eerder last hebben van kaler worden, krijgen vrouwen als ze ouder worden juist dunner haar. Als je ouder wordt groeit je haar ook nog eens langzamer. Niet zo gek dus dat je op een hogere leeftijd verschil gaat voelen in je haarbos.

 

Stress

Dat stress niet gezond voor je is weet je natuurlijk wel. Mensen zeggen vaak dat je rimpels krijgt van veel zorgen, maar dat is zeker niet het enige. Heb je vaak stress? Dan heb je de mogelijke boosdoener gevonden voor je dunner wordende haar [3].

Zeker als je last hebt van chronische stress ligt dit probleem op de loer. Dat komt dan met name door je stresshormoon. We weten het: je leven is hartstikke druk en je planning veel te vol. Maar je lichaam heeft toch echt zo nu en dan een welverdiend rustmoment nodig.

 

Gebrekkig dieet

Eet je meestal gezond en gevarieerd? Of kies je vaak toch voor de makkelijke en minder gezonde opties? Je dieet is natuurlijk belangrijk voor je algemene fitheid. Maar ook voor de gezondheid van je haar [4].

Daarvoor is het vooral belangrijk dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je niet gevarieerd eet en je je dagelijkse portie groente en fruit vaak overslaat mis je veel belangrijke stofjes. En dat zal je ook terugzien in de gezondheid van je haar.

Ook als je veel te weinig eet kan het zijn dat je last krijgt van dunner wordend haar. Je lijf heeft dan niet genoeg energie om die volle, gezonde haarbos te onderhouden. Dus ook als je al een tijdje een streng dieet volgt kan dit de oorzaak zijn van je haaruitval.

Voeding tegen dunner wordend haar

Verkeerde haarstyling

Misschien sta je hier niet zo bij stil, maar ook je haarstyling kan een hoop doen. Draag je je haar vaak in een strakke staart of knot? Dan wordt er constant aan getrokken. Eigenlijk helemaal niet zo gek dat dit kan leiden tot haaruitval [5].

Ook als je beste vrienden bent met je stijl- of krultang kan dit een rol spelen. Je haren zijn hier namelijk niet zo fan van. Het kan zo zijn dat je lokken door dit soort dingen gewoon heel erg beschadigd zijn geraakt en afbreken. En dat kan natuurlijk ook zorgen voor dunner wordend haar.

 

Ongezonde hoofdhuid

Je hoofdhuid. Dat is natuurlijk de plek waar je haar uit groeit. En daarom kan het ook zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je haar. Als je veel problemen hebt met je hoofdhuid – of er simpelweg niet goed voor zorgt – kan dit zorgen voor haaruitval [6].

Een ongezonde hoofdhuid is gelukkig makkelijk te herkennen. Vaak zorgt dit namelijk voor een branderig en geïrriteerd gevoel. Ook als je last hebt van roos of een rode hoofdhuid is het goed om hier wat meer aandacht aan te besteden.

 

Hormonen

Als laatste kunnen je hormonen nog een hoop doen. Met name de welbekende hormonen testosteron en oestrogeen kunnen hier een rol bij spelen. Op het moment dat deze hormonen uit balans zijn, kan dit zorgen voor haaruitval [7,8].

Wanneer is dit het geval? Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld. Of als je in de menopauze of penopauze – de mannelijke overgang – zit. In deze periodes is het dus niet zo gek dat je last krijgt van dunner wordend haar.

 

Dit kan je doen tegen dunner wordend haar

Hopelijk heb je nu een idee wat de oorzaak is van je haaruitval. Maar dan vraag je je natuurlijk nog af wat je hiertegen kan doen. Daar hebben wij een aantal adviezen voor. Combineer ze voor het beste effect!

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon met dik haar

Werk aan je stressniveau

We hadden het eerder al over de invloed van stress op je haar. Denk je dat dit een mogelijke oorzaak is? Dan wordt het tijd om daar wat aan te doen.

Natuurlijk kan je niet zomaar al je verplichtingen aan de kant gooien. Maar wat je wél kan doen, is bewuste rustmomentjes voor jezelf inplannen. Geef je lichaam dagelijks de tijd om even goed te ontspannen. Daar zal je op nog veel meer vlakken profijt van hebben.

Hoe je dit doet kan je natuurlijk voor een groot deel zelf bepalen. Je kan kiezen voor de bekende technieken. Denk bijvoorbeeld aan meditatie of ademhalingsoefeningen. Maar je kan ook voor een andere bezigheid kiezen die je helpt om je hoofd leeg te maken.  

 

Eet de juiste voedingsstoffen

Heb je het idee dat je dieet de mogelijke boosdoener van je haaruitval is? Dan gaan we hier als eerste aan werken. We hebben je al verteld dat je gevarieerd moet eten om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar we willen een paar stofjes even extra in het zonnetje zetten.

Als eerste biotine, ook wel bekend als vitamine B8. Biotine draagt bij aan een normale haargroei [9]. Je vindt dit stofje vooral in eieren, melk en noten. Zorg dus dat je deze dingen een onderdeel maakt van je dieet.

Dan willen we nog even kijken naar zink. Dit mineraal draagt bij aan het behoud van normaal haar [10]. Zink zit onder andere in kaas, noten, vlees en schaaldieren.

Het laatste stofje wat goed is voor je haren is seleen [11], ook wel bekend als selenium. Dit zit onder andere in vlees, vis en paranoten.

In onze Hair & Nail boost formule vind je ook biotine, zink en seleen. Deze formule is speciaal samengesteld voor het behoud van glanzend haar en normale nagels.

Viteezy vitamines

Gebruik een milde shampoo

Ook als je niet per se problemen hebt met je hoofdhuid is het belangrijk om hier goed voor te zorgen. Zeker als je last hebt van dunner wordend haar.

Natuurlijk is het belangrijk om je hoofdhuid schoon te houden. Dat doe je simpelweg door het regelmatig te wassen. Waarschijnlijk doe je dat al. Maar iets wat we vaak over het hoofd zien is de shampoo die we gebruiken. Die bepaalt namelijk ook hoe gezond je hoofdhuid is.

Het liefste gebruik je dan ook een milde shampoo die niet te agressief is op je hoofdhuid. Vermijd zo veel mogelijk onnodige bestanddelen zoals siliconen en sulfaten. Zorg ervoor dat je deze shampoo na het wassen heel goed uitspoelt, zodat er geen restjes op je hoofdhuid achterblijven.

 

Masseer je hoofdhuid

Wie houdt er nou niet van een massage op zijn tijd? Goed nieuws: een hoofdhuidmassage is heel erg goed voor je. Door je hoofdhuid te masseren stimuleer je namelijk de bloedsomloop. En dit kan helpen om je haar dikker te laten groeien [12].

Het grootste voordeel is dat je deze massage makkelijk zelf kan doen. Combineer het vooral met de tip om je stressniveau te verminderen. Dan heb je mooi twee vliegen in één klap te pakken.

 

Zorg goed voor je haar

Als laatste willen we je meegeven om in zijn algemeen goed voor je haar te zorgen. Zo voorkom je dat het afbreekt en nog dunner wordt.

Draag – als je lang haar hebt – niet te vaak een strakke staart of knot. En probeer te minderen met de stijl- en krultang. Er zijn ook genoeg heatless hairstyles die net zo leuk staan. Verwen je haar zo nu en dan met een haarmasker om de verzorging helemaal af te maken.

 

Wat je dus moet weten over haaruitval

Als je last hebt van haaruitval kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met je leeftijd, stressniveau, dieet, haarstyling, hoofdhuid of hormonen.

Gelukkig zijn er ook een hoop verschillende oplossingen voor je probleem. Probeer een combinatie van de tips uit deze blog om haaruitval tegen te gaan.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Hair & Nail boost

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Mehregan, D., Sayoc, L., Ramos, D. P., & Misra‐Higgins, I. (2006). “Bubble hair,” a report of two cases. International Journal of Dermatology, 45(11), 1319–1320. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2006.02699.x

[2] Jang, H., Jo, Y., Lee, J. H., & Choi, S. (2022). Aging of hair follicle stem cells and their niches. Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 56(1), 2–9. https://doi.org/10.5483/bmbrep.2022-0183

[3] Lee, E. Y., Nam, Y. J., Kang, S. S., Choi, E. J., Han, I., Kim, J., Kim, D. H., An, J. H., Lee, S., Lee, M. H., & Chung, J. H. (2020). The local hypothalamic–pituitary–adrenal axis in cultured human dermal papilla cells. Research Square (Research Square). https://doi.org/10.21203/rs.2.21076/v1

[4] Almohanna, H. M., Ahmed, A., Tsatalis, J. P., & Tosti, A. (2018). The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatology And Therapy, 9(1), 51–70. https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6

[5] Billero, V., & Miteva, M. (2018). Traction alopecia: the root of the problem. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 11, 149–159. https://doi.org/10.2147/ccid.s137296

[6] Trüeb, R. M., Henry, J. P., Davis, M. G., & Schwartz, J. R. (2018). Scalp condition impacts hair growth and retention via oxidative stress. International Journal of Trichology, 10(6), 262. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_57_18

[7] Ro, B. I., Kang, J. W., Kim, S. M., & Shin, H. C. (2020). Therapeutic effects of growth factor cocktail (CellcurinTM) containing FGF5s (fibroblast growth factor 5 short) and NMN (nicotinamide mononucleotide) in patients with androgenetic alopecia: A split study. Global Dermatology, 7(1). https://doi.org/10.15761/god.1000229

[8] Piérard-Franchimont, C., & Pierard, G. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. BioMed Research International, 2013, 1–5. https://doi.org/10.1155/2013/957432

[9] Kim, M., Basharat, A., Ramakrishnan, S., Mehdi, S. F., Razvi, Z., Yoo, S. K., Lowell, B., Kumar, A., Brima, W., Danoff, A., Dankner, R., Bergman, M., Pavlov, V. A., Yang, H., & Roth, J. P. (2018). Reuniting overnutrition and undernutrition, macronutrients, and micronutrients. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 35(1). https://doi.org/10.1002/dmrr.3072

[10] Siavash, M., Tavakoli, F., & Mokhtari, F. (2017). Comparing the effects of zinc sulfate, calcium pantothenate, their combination and minoxidil solution regimens on controlling hair loss in women: A randomized controlled trial. Journal of Research in Pharmacy Practice, 6(2), 89. https://doi.org/10.4103/jrpp.JRPP_17_17

[11] Sengupta, A., Lichti, U., Carlson, B. A., Ryscavage, A., Gladyshev, V. N., Yuspa, S. H., & Hatfield, D. L. (2010). Selenoproteins are essential for proper keratinocyte function and skin development. PLOS ONE, 5(8), e12249. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0012249

[12] Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized scalp massage results in increased hair thickness by inducing stretching forces to dermal papilla cells in the subcutaneous tissue. PubMed, 16, e8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904154 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 6 maart 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending