Gezondheid

Gezond aankomen in gewicht: zo doe je dat

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 2, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon is aan het eten om gezond aan te komen

We horen oh zo veel over afvallen. Maar er zijn ook genoeg mensen die er juist wel wat extra kilootjes bij zouden willen. Natuurlijk kunnen we dat wel het beste op een gezonde manier doen. Hoe doe je dat dan, gezond aankomen? Met wat simpele aanpassingen in je dieet kom je al een heel eind. Wij leggen het je uit.  

Wat betekent het om gezond aan te komen in gewicht?

Bij aankomen denken we al snel aan ongezond eten. Als je elke dag bij de snackbar eet kom je namelijk al snel aan, toch?  

Maar goed, er is natuurlijk ook een gezonde manier om aan te komen. Daarbij gaat het erom dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zonder gelijk naar ongezond eten te grijpen. Het voordeel hiervan is dat je je iedere dag stukken gezonder en energieker voelt.  

Wat voor dieet helpt om gezond aan te komen?

Om aan te komen in gewicht kan je het beste zo’n 500 calorieën per dag extra eten [1]. De makkelijkste manier om dit te doen, is door meer eetmomenten in te plannen.  

Zeker als je een kleinere eetlust hebt is dat een fijne manier. Als je vaker eet verdeel je je calorieën over de dag. Zo voorkom je die intimiderende grote borden met een berg eten erop.

Probeer eerst eens te beginnen met wat extra snacks tussen je vaste maaltijden door. Eet bijvoorbeeld iets kleins in de middag tussen de lunch en je avondeten in. Bouw dan op naar een stuk of 6 eetmomenten op een dag.  

Je kan natuurlijk ook de maaltijden die je al eet steeds iets groter maken. Doe dat vooral geleidelijk aan, dan kan je maag rustig wennen aan meer eten. Probeer niet te drinken tijdens het eten, zodat je je minder snel vol voelt.  

Snacks die helpen bij het gezond aankomen in gewicht.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Welke gezonde tussendoortjes helpen bij het aankomen?

Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een lijstje met snacks gemaakt die je kunnen helpen met gezond aankomen. Deze zitten vol met voedingsstoffen en hebben ook nog eens veel calorieën. Ideaal dus.  

Noten

Nootjes zijn echt een geweldige toevoeging aan je dieet als je gezond wil aankomen. Ze zitten vol met eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. In ieder geval zijn ze erg gezond voor je [2]. Maar niet alleen dat, ze bevatten ook de nodige calorieën. Een handje noten tussendoor is dus een hele goede snack.  

Volle zuivel

Voor de zuivelliefhebbers is deze ideaal: kies voor de volle variant. Een bakje volle kwark of een glas volle melk zijn namelijk lekker makkelijke tussendoortjes die veel calorieën bevatten.  

Shakes

Misschien is dit nog wel de makkelijkste calorierijke snack: een shake. Deze kan je gemakkelijk zelf maken als je een blender hebt. Maak bijvoorbeeld een shake met volle melk, banaan, ontbijtgranen en pindakaas. Wees vooral creatief en pas het aan naar jouw smaak.  

Met een shake zit je al gauw hoog in de calorieën die je makkelijk wegdrinkt.  

Gedroogd fruit

Nog een ideale go-to snack om aan te komen is gedroogd fruit. Gedroogd fruit heeft namelijk veel calorieën én verschillende gezondheidsvoordelen [3]. Er zijn ook genoeg soorten om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen, vijgen of dadels.  

Avocado’s

Avocado’s zijn op veel verschillende manieren lekker om te eten: als spread, in je smoothie of gewoon los. In tegenstelling tot de meeste groenten zitten er in avocado’s veel calorieën, waardoor ze je kunnen helpen om gezond aan te komen. En ze zijn ook nog eens hartstikke gezond voor je [4].

Avocado's zijn goede tussendoortjes om gezond aan te komen

Kun je snel én gezond aankomen?

Je kan zeker vrij snel aankomen op een gezonde manier. Wij raden alleen aan om niet te hard van stapel te lopen. Gun je lichaam wat tijd om te wennen aan je nieuwe dieet.  

Als je te snel aan wilt komen ben je al gauw geneigd om toch net wat meer ongezonde dingen te eten. Ook is de kans groot dat vooral in het begin je lichaam erg van slag raakt als je ineens enorm veel gaat eten. Gun jezelf de tijd en begin dus langzaam. Dan is het hele proces van gezond aankomen een stuk fijner.  

Hoeveel kilo aankomen per maand is gezond?

Als je gezond wilt aankomen is zo’n 0,25 tot 0,5 kilogram per week een mooi streven. Dat is dus één tot twee kilo per maand. Zeker als je ook nog krachttraining doet is dat ideaal.  

Kom je veel meer aan dan dat, dan zal het meeste gewicht wat je aankomt namelijk vet zijn. Hoeft natuurlijk niet erg te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Rankin, J. W. (2002). Weight Loss and Gain in Athletes. Current Sports Medicine Reports, 1(4), 208–213. https://doi.org/10.1249/00149619-200208000-00004  

[2] Brufau, G., Boatella, J., & Rafecas, M. (2006). Nuts: source of energy and macronutrients. British Journal of Nutrition, 96(S2), S24–S28. https://doi.org/10.1017/bjn20061860  

[3] Chang, S. K., Alasalvar, C., & Shahidi, F. (2016). Review of dried fruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health benefits. Journal of Functional Foods, 21, 113–132. https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.11.034  

[4] Duarte, P., Chaves, M. L. F., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2016). Avocado: characteristics, health benefits and uses. Ciencia Rural, 46(4), 747–754. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending